Pam param pam pam! Prototypy w końcu wpadły w moje ręce 

Jak to dobrze, że nie trzeba tych otworów ręcznie robić. O ile to mniej roboty przy składaniu.
Z ciekawostek - rozkminiłem fajny sposób wieszania tej obudowy w warunkach gdy pada śnieg, deszcz, itp - bez otwierania obudowy.
Z tyłu obudowy są 4 otwory. Pasują do nich kołki 6x30 
Za pomocą tych otworów, kołków i wkrętów można zamocować wieszak (druk 3d, cięty na laserze, robiony ręcznie…) lub magnesy neodymowe. I jeżeli ktoś wiesza na garażu blaszanym to nawet dziur nie trzeba robić, bo na 4 magnesach będzie się trzymało genialnie.
A wieszak, którego ja używam wygląda tak:

Drukuje się szybko (20-30 minut), można wyciąć z ABS, PVC czy czego kto tam chce. Można zrobić 4 otwory w płaskowniku aluminiowym i gotowe.
A jeszcze jedno. Wentylacja ma w sumie 153mm2 powierzchni. To o rząd wielkości więcej niż wlot do SDS011 (12,5mm2) i ponad 5 razy więcej niż przekrój rurki doprowadzającej powietrze (28mm2). Wszystko po to aby szybko i sprawnie niwelować wpływ ograniczonego przepływu powietrza na pomiary. Zbyt mała dziurka, bądź jej brak spowoduje dość duże rozbieżności w wynikach (nawet do 30%). W “testach” wyszło, że wszystko o przekroju powyżej 50mm2 nie ma większego znaczenia (testy - wiercenie dziur i sprawdzanie wyników, co 15-20 minut, ach cóż to za reżim naukowy). W każdym razie, dałem 3 razy tyle co potrzeba, dlaczego? Bo ładnie wygląda i działa jako wentylacja.
Jeżeli robicie dziurki własnoręcznie, polecam wiertło 2mm i od 10 do 15 otworów. Ja w szablonie do wiercenia ręcznego mam 3 rzędy po 8 otworów. Daje to łącznie 75mm2 czyli połowa tego co we frezowanym modelu, ale i tak daleko poza marginesem jakiegokolwiek wpływu na pomiary.
Na pewno znaczenie ma miejsce w którym wykonane są otwory. Ja wybrałem dolną ściankę, bo nic nie będzie zaciekać. Potencjalnym minusem jest to że powietrze cieplejsze o kilka stopni (HECA) będzie wychodzić obok czujnika temperatury. Przy dokładności BME280 być może będzie to zauważalne. Ale różnica temperatury powinna być poniżej 0.5C. W każdym razie ja tego nie widzę i jest to czysto teoretyczne teoretyzowanie.